Ovaj status pokazuje kakvi smo ljudi: Ne plašim se korone, plašim se krutosti među ljudima

Sara Sabri objavila je novi status koji je na aktuelnu situaciju u svijetu prikazao iz drugog ugla, zabrinjavajućeg možemo reći.

https://www.facebook.com/sarasabribooks/posts/2729486593766720

Njen status prenosimo u cijelosti:

Ne plašim se corone. Ni smrti, jednom se umrijet mora svakako.
Plaši me krutost u srcima, hladnoća u dušama, sebičluk i zadrtost, plaši me “ja pa ja”, plaše me siti a pohlepni stomaci, ruke koje rijetko grle a ka svemu hrle, da napune torbe, sobe, podrume a prazna kamena srca nose. Bolesna!
Ne plašim se corone. Ne, vallahi, ni na kraj mi pameti nije. Putujem, hodam, radim, djecu sa sobom vodim, kupujem što moram za danas samo, ko i prije.
Jedan je nad nama, ne zaboravi.
Njegovo određenje niko odgodio nije. Niti promijenio. Sem dova.
A doviti se mora i s coronom i bez nje.
Plaši me zulum i naša oguglalost, ravnodušnost, nemar.
Plaše me suze jetima….nedužnih. A toliko ih ima..

Sara Sabri, Pravim imenom Sanela (Karišik) Begović rođena je 1984. godine u Novom Pazaru u Srbiji. Udata je i majka četvoro djece. Diplomirala je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.

Osnivač Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra „Rahma” u Novom Pazaru. Dugogodišnja je novinarka, ali i vaspitačica u vrtiću. Do sada je objavila devet naslova knjiga.

U vremenu kad mnogi islam tumače onako kako njima, pojedinicima, odgovara, pritom se rijetko pridržavajući šerijata i sunneta, ili pak odobravajući ili zabranjujući određene radnje, bez relevantnih dokaza u vjerodostojnost istih, žena na svojim plećima nosi težak teret. Upravo zbog toga, iz žene obgrljene obespravljenošću, bol i bijes progovaraju. Za mnoge muslimanke je ona promjena koju žele vidjeti, a njene riječi njihov posljednji vapaj.

Međutim, u svojim knjigama ona se dotiče i mnogih drugih tema, nastojeći savjetom i stihom pomoći da razumijemo, prihvatamo, tolerišemo, suosjećamo, volimo i prigrlimo život, sebe, druge i neprestano zahvaljujemo Gospodaru na blagodatima. Njene su riječi iskrene, pune ljubavi, a sama nastoji utjeloviti sabur – otuda i pseudonim Sara Sabri. Koliko je ozbiljno pristupila tome da svoja osjećanja i brige pretvori u riječi govori i činjenica da su “Šapućem ti kao žena ženi” i “Šapućem ti kao žena mužu” naprodavanije knjige 2012. godine izdavača El-Kelimeh.

centralna.ba

Back to top button